Tweety na temat @pzworgpl

Logowanie

0

Akty prawne

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich oraz szczegółowych warunków wykonywania rybołówstwa morskiego

Akty prawne | 2009-02-05 | Publikujący: Koło PZW Jarocin Miasto

Zezwolenia na wędkowanie w wodach morskich wydają Okręgowe Inspektoraty Rybołówstwa Morskiego w Szczecinie, Słupsku i Gdyni oraz ich przedstawicielstwa w kilkunastu miastach portowych. Do wyboru mamy zezwolenia 30-dniowe lub całoroczne, które ważne są w całej polskiej strefie ekonomicznej.
W czasie wędkowania w Bałtyku należy przestrzegać limitów dobowych oraz wymiarów i okresów ochronnych wynikających z Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 20 lipca 2004 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich oraz szczegółowych warunków wykonywania rybołówstwa morskiego (Dz.U. nr 172 poz. 1806), a także zawartych w zarządzeniach okręgowych inspektorów rybołówstwa morskiego.

 

Ceny zezwoleń: 30 dni - 16 zł; cały rok - 49 zł, a dla rencistów, emerytów i młodzieży szkolnej do 24 lat - 31 zł.

 

Limity dobowe:

łosoś i troć - 2 szt. łącznie;

pstrąg potokowy, sandacz i szczupak 3 szt. łącznie;

węgorz i lin - 5 szt. łącznie;

leszcz - 10 szt.;

dorsz - 7 szt.;

śledź - 10 kg;

inne gatunki - 5 kg łącznie (nie dotyczy babki byczej)

 

Wymiary ochronne:

śledź - 16 cm;

okoń - 17 cm;

płoć - 20 cm;

stornia - 23;

gładzica, zimnica - 25 cm;

certa, skarp, nagład - 30 cm;

dorsz - 38 cm;

pstrąg tęczowy, leszcz, sieja, węgorz - 40 cm;

sandacz, szczupak - 45 cm;

troć - 50 cm;

łosoś - 60 cm.

 

Uwaga! Przed morską wyprawą warto zapoznać ze szczegółowymi przepisami normującymi wędkowanie w Bałtyku! - Dz.U. nr 164/2004 poz. 1725 (Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 9 lipca 2004 r. w sprawie szczegółowego sposobu i warunków prowadzenia połowów w celach sportowo-rekreacyjnych oraz wzorów sportowych zezwoleń połowowych). Znajdziecie je na witrynie internetowej PZW (www.pzw.org.pl).

 

Poleć znajomemu

Dodaj komentarz

Informacja
Tylko zalogowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.